Autori

Rodičovstvo s rozumom a láskou

Pridané: 12.09.2014

Všetci milujúci rodičia stoja pred tou istou úlohou: vychovať deti, ktoré majú hlavu pevne na pleciach a veľkú šancu uspieť vo veľkom svete. Tento cieľ sa snaží dosiahnuť každý rodič, ktorý to s deťmi myslí úprimne.Našou úlohou je pripraviť milované potomstvo na prechod od úplnej odkázanosti na nás k nezávislosti, od situácie, keď ich máme pod kontrolou my, k situácii, keď majú svoj život pod kontrolou ony samy.

Všetci milujúci rodičia stoja pred tou istou úlohou: vychovať deti, ktoré majú hlavu pevne na pleciach a veľkú šancu uspieť vo veľkom svete. Tento cieľ sa snaží dosiahnuť každý rodič, ktorý to s deťmi myslí úprimne.Našou úlohou je pripraviť milované potomstvo na prechod od úplnej odkázanosti na nás k nezávislosti, od situácie, keď ich máme pod kontrolou my, k situácii, keď majú svoj život pod kontrolou ony samy. Postavme sa tomu tvárou v tvár: v tomto neuveriteľne zložitom a rýchlo sa meniacom veku zvládnu život v skutočnom svete, ktorý na ne čaká, len zodpovedné deti. Tínedžerov – ale aj mladšie deti – za každým rohom čakajú rozhodnutia o živote a smrti. Na naše deti každodenne číhajú mnohé z pokušení dospelých – drogy, pornografia na internete, predmanželský sex a alkohol. O závažnosti úlohy, akú hrajú rodičia, svedčia aj štatistiky v oblasti depresie a samovrážd u tínedžerov.

Ako sa naše deti vyrovnajú s takýmito obrovskými tlakmi? Ako sa rozhodnú, keď budú stáť pred týmito životne dôležitými rozhodnutiami? Čo urobia, keď im už do uší nebudeme húsť slová múdrosti? Postačí, keď im povieme, aby sa správali zodpovedne? Naša filozofia rodičovskej výchovy by sa mala opierať o odpovede na takéto otázky.

 
Ťarchu úlohy, akú majú rodičia vychovávajúci deti, som si uvedomil pred pár rokmi, keď bol môj (Jimov) syn Charlie v puberte. Charlie si pýtal naše auto, aby mohol ísť na večierok. „Je to najlepší večierok roka,“ povedal. „Budú tam všetci, čo za niečo stoja.“Charliemu som dôveroval a bol by som mu auto požičal, ale v ten večer som mal ísť prednášať, a tak som mu nemohol vyhovieť. Jeho mama Shirley zasa potrebovala druhé auto
 
.„Prečo sa nezvezieš s Randym?“ navrhol som, keďže Randy bol Charlieho najlepší kamarát.Charlie pokrútil hlavou.
 
 „Nechaj to tak. Chápem to. Asi teda nepôjdem.“
 
Potom odišiel do svojej izby. Vedel som, že sa niečo deje. Bol to predsa večierok roka. Išiel som sa teda s Charliem porozprávať a vytiahnuť z neho ďalšie informácie. Vyšlo z neho, že Randy začal na večierkoch piť a Charlie sa rozhodol, že radšej zostane doma, než by mal riskovať, že ho bude viezť kamarát, ktorý by zrejme nemal problém šoférovať opitý.V ten večer, keď sa konal večierok, opitý Randy spolu s piatimi pasažiermi zletel autom zo zrázu v sto kilometrovej rýchlosti. Dnes, takmer po dvadsiatich rokoch, má Charlie titul PhD. a pracuje pre Inštitút pre výchovu s láskou a rozumom. Dnes odovzdáva metódy rodičovskej výchovy, ktorá mu zachránila život, iným. Vďaka tomu, že sa už ako tínedžer naučil správať zodpovedne, nemusel v ten večer zomrieť, ale môže pomáhať mnohým iným. Mnohé deti, žiaľ, v náročnom a životu nebezpečnom období dospievania nemajú ani tušenia, ako sa rozhodovať. Všetko „vedia“, ale aj tak berú drogy. Ignorujú dobré rady rodičov a iných dospelých a pohrávajú sa so sexom. Hoci počuli varovania, aby boli obozretní, aj tak sa nechajú vylákať na stretnutie s internetovými predátormi. 
 
Prečo sa zdá, že si mladí ľudia niekedy tak hlúpo ničia vlastný život? Tragická pravda je taká, že mnohé z týchto nerozumných rozhodnutí sú prvými skutočnými rozhodnutiami, ktoré v živote spravili. V detstve za nich vždy rozhodovali rodičia, ktorí to mysleli dobre. Musíme pochopiť, že pre dobré rozhodovanie platí to isté, ako pre akúkoľvek inú činnosť: treba sa to naučiť. Tínedžeri, ktorí sa nesprávne rozhodnú v súvislosti s alkoholom, sa zrejme v detstve nenaučili ovládať vo vzťahu k sladkostiam. Rodičia, ktorí berú svoju rodičovskú úlohu vážne, chcú vychovať zodpovedné deti – deti, ktoré v každom veku dokážu čeliť dôležitým životným rozhodnutiam zrelo a rozumne. Dobrí rodičia sa naučia robiť to, čo je pre ich deti najlepšie. Tí malí beťári, ktorí sa nám tak nevinne a hravo motajú pri nohách, jedného dňa vyrastú. My chceme urobiť všetko, čo je v ľudských silách, aby naše deti mohli jedného dňa sebaisto vstúpiť do skutočného sveta. A všetko robíme v mene lásky. Ale láska nás môže dostať do problémov – nie láska ako taká, ale to, ako ju prejavujeme. Pri výchove zodpovedných detí sú naše šľachetné zámery často naším najväčším nepriateľom.Hoci si ľudia bežne myslia pravý opak, mnohé z najhorších detí –najneúctivejších a najvzdorovitejších – často pochádzajú z rodín, kde majú lásku, ale je to láska nesprávneho druhu.

Späť na zoznam článkov
Copyright 2014 - 2024 © Porta Libri