Autori

Manželské rozhovory

Pridané: 12.09.2014

Po niekoľkých rokoch služby manželským párom vnímame „čas len pre nás dvoch“ ako jednu z dôležitých disciplín, ktoré veľmi pomáhajú vzťahu. Je zvláštne, ako ochota urobiť partnera prioritou a mať takéto stretnutie každý týždeň, „aj keby sekery padali“, môže pomôcť rozvíjaniu blízkeho vzťahu.

Úvod k slovenskému vydaniu knihy Manželské rozhovory

Po niekoľkých rokoch služby manželským párom vnímame „čas len pre nás dvoch“ ako jednu z dôležitých disciplín, ktoré veľmi pomáhajú vzťahu. Je zvláštne, ako ochota urobiť partnera prioritou a mať takéto stretnutie každý týždeň, „aj keby sekery padali“, môže pomôcť rozvíjaniu blízkeho vzťahu. Samozrejme prirodzenou otázkou je: „Ako ten čas využiť a čo v tom čase spolu robiť?“ Práve preto je tu kniha „Manželské rozhovory“. Podľa nás je to najlepšia kniha na slovenskom trhu, ktorá sa venuje manželskému vzťahu hlbokým, úprimným, praktickým, vyzývajúcim spôsobom. Autori odkrývajú svoj manželský život, zraniteľne opisujú svoje zápasy, aby vykreslili podstatu niečoho, čo môže problematizovať manželstvo. Ponúkajú princípy, z ktorých pri riešení vychádzať, biblický základ a taktiež aj aplikáciu na nasledujúci týždeň. Pre nás dvoch bol čas strávený s touto knihou skvelou investíciou do nášho manželstva. Nech sa stane rovnakým obohatením pre vaše manželstvo!

Ester a Tomáš Kriškovci
www.nasemanzelstvo.sk
 
 

3. týždeň
UZNANIE

 
je vnímavé H. Norman Wright predpisuje zamilovaným párom „každodennú tabletku uznania. Je to najterapeutickejšia tabletka pre zdravé manželstvo. Každý deň povedz svojmu partnerovi niečo, prečo ho uznávaš. Odporúčanie: najefektívnejšie pôsobí vtedy, keď vládne dobrá nálada, a tvoj partner sa nikam neponáhľa.“1 Prvých päť minút každého nového dňa je pre manželov najväčšou výzvou. Tento časový úsek je rozhodujúci, pretože vytvára atmosféru celého dňa. O čo lepšie je nadviazať prvý kontakt dňa bozkom, niekoľkými minútami objímania alebo vrúcnym pozdravom typu: „Dobré ráno, láska,“ než naraziť do seba cestou do kúpeľne, nič nepovedať alebo pri náhodnom stretnutí zavrčať: „Mimochodom, dúfam, že si nezabudla zrušiť termín u zubára,“ a pod. Hoci to, čo treba urobiť a vybaviť je dôležité, prejaviť partnerovi porozumenie je dôležitejšie.
 
Je to jednoduché. Stačí povedať a urobiť niečo, čím vyjadríme, že partner je v našom živote číslo jedna, že si ho vážime a uznávame viac než kohokoľvek iného. Úprimný úsmev, horúce pohľady, pohladkanie, dotyk rúk, objatie, pošúchanie chrbta alebo pošepkanie nejakej nežnosti sú v rebríčku prejavov uznania na najvyšších priečkach. „Uznanie je základným stavebným kameňom života,“ napísali John a Linda Frielovci. „Ak dokážeš svojmu partnerovi úprimne vyjadriť, že sa cítiš požehnaný, pretože práve on je súčasťou tvojho života, máš niečo neoceniteľné… máš moc, ktorá dokáže odraziť všetky šípy prípadných neúspechov.“2 Nezabúdaj, že najlepším prejavom uznania tvojho partnera je, že to robíš od svitu do mrku.
 

NA UPEVNENIE A PREHĹBENIE MANŽELSKÉHO VZŤAHU

 
1. Obaja napíšte desať vecí, ktoré na svojom partnerovi oceňujete (napr. jamky v lícach, úsmev, usilovnosť, vodcovstvo, kuchárske schopnosti, zmysel pre humor, vernosť, rodičovstvo, aktivita v cirkvi a spoločnosti
atď.).
 
2. Keď svoj zoznam dopíšete, prečítajte si ich.
 
3. Keď sa o svojich zoznamoch budete rozprávať, pred každým bodom aj po ňom nadviažte očný kontakt. Po prečítaní hodnotenia sa partnerovi nezabudni poďakovať.
 

UZNANIE V PRAXI

 
„… denne sa vzájomne povzbudzujte…“ (Hebrejom 3,13).
 
Výzva na tento týždeň
Znovu si prečítaj svoj zoznam, a pripomeň si, čo všetko si na svojom partnerovi ceníš. Keď si ho za všetko, kým je a čo robí, začneš viac vážiť, bude pre teba ľahšie vyjadrovať mu svoje uznanie. Zvykni si každý deň mu povedať, prečo si ho vážiš a prečo ho uznávaš.

Späť na zoznam článkov
Copyright 2014 - 2024 © Porta Libri