Autori

5 dní - a váš tínedžer bude iný

Pridané: 12.09.2014

Ak držíte v rukách túto knižku, i vy ste práve vstúpili do štádia veľkej metamorfózy – mimoriadne dôležitého a prazvláštneho obdobia, keď má vaše dieťa 11 až 19 rokov. Ja tento čas nazývam kritickým obdobím, pretože to, ako sa vaše dieťa v týchto rokoch bude správať, môže ovplyvniť celý jeho nasledujúci život, a vy – jeho mama či otec – nebudete vždy môcť stáť pri ňom a nazerať mu ponad plece.

Ako na tínedžerov

Kevin Leman
 
Ak držíte v rukách túto knižku, i vy ste práve vstúpili do štádia veľkej metamorfózy – mimoriadne dôležitého a prazvláštneho obdobia, keď má vaše dieťa 11 až 19 rokov. Ja tento čas nazývam kritickým obdobím, pretože to, ako sa vaše dieťa v týchto rokoch bude správať, môže ovplyvniť celý jeho nasledujúci život, a vy – jeho mama či otec – nebudete vždy môcť stáť pri ňom a nazerať mu ponad plece. Pravdepodobne by ste ani nechceli vedieť o všetkom, čo váš tínedžer robí. Ak si myslíte, že nemám pravdu, na chvíľu sa zamyslite. 

O čom dnes hovoríte, keď s priateľmi príde reč na bláznovstvá, ktoré ste v puberte stvárali?

Nie náhodou o hlúpych vylomeninách, z ktorých by vašej mame dozaista naskočila husia koža a ktoré by sa vášmu otcovi postarali o zopár šedivých vlasov navyše? Nešlo hádam o veci, o ktorých vaši rodičia nemali najmenšieho tušenia, a s ktorými ste sa im priznali až po rokoch, keď už boli všetky krízy zažehnané a dokázali ste sa na nich spoločne smiať?

Určite vám však netreba hovoriť, že roky dospievania sú obdobím veľkých zmien. Dôkaz máte napokon priamo pred očami. Ani sa vám nesnívalo, že by vaše drahé deti niekedy mohli tak rýchlo rásť. Z ničoho nič sú im zrazu nohavice prikrátke, ale zato apetít majú nekonečný, topánky majú primalé a ústa naopak priveľké. Niektoré deti rodičom dovolia, aby ich objímali, až kým sa nevydajú či neoženia. Iné vás zastavia s natiahnutou rukou ako obranca futbalovej ligy, ak v spoločnosti priateľov čo i len naznačíte, že by ste ich chceli objať, a to napriek tomu, že sa v detstve rady maznali a túlili. A nemôžeme nespomenúť pohľad, ktorým váš tínedžer jednoznačne dáva najavo, že odteraz je vašou povinnosťou kráčať tri metre za ním, ak už musíte kráčať spolu s ním po tom istom chodníku. A nech vás Pán Boh chráni, aby ste vašu slečnu chceli odviezť až priamo ku škole, kde by jej vrstovníci náhodou mohli zočiť vaše už nie celkom nové auto!

To najlepšie, čo môžete pre seba i vášho tínedžera urobiť, je zachovať si zdravý zmysel pre humor, pretože jeho vývoj bude v tomto období vyzerať ako seizmografická krivka počas zemetrasenia, plná križujúcich a vlniacich sa čiar. Je dôležité, aby vaša čiara zostala aspoň trošku rovná (všimnite si, že vás nežiadam o dokonalú priamu líniu) a aby ste vždy mali na pamäti, akým smerom sa vaša rodina uberá. Vašou úlohou je byť dieťaťu stálym sprievodcom a dávať pozor, aby nezišiel z cesty, nemáte mu však dýchať na chrbát a dohliadať na každý jeho pohyb. Naopak – čím viac sa ho budete počas rokov dospievania usilovať kontrolovať, tým pravdepodobnejšie je, že sa napokon vzbúri nielen proti vám, ale i všetkému, na čom vám záleží.

Kniha 5 dní – a váš tínedžer bude iný vás naučí, ako stáť vašim deťom po boku, postaviť sa im, keď je to potrebné, a pomôže vám „nabaliť“ ich všetkým, čo budú v živote potrebovať (integritou, odhodlaním urobiť správnu vec či úctou k iným), čo sú všetko veci, ktoré sa im zídu doma, v škole, i v dospelom svete. Vaša dcéra má dnes možno 11 rokov. Ak je to tak, máte pred sebou viac ako šesť rokov, než sa s ňou budete plačky lúčiť pred bránou vysokoškolského internátu. V prípade, že má vaše dieťa 14, zostáva vám toho času trocha menej. Určite však utečie rýchlejšie ako piesok v presýpacích hodinách… prečo ho teda nevyužiť? Môže to byť úžasné obdobie, tie najlepšie a najzábavnejšie roky, ktoré so svojimi deťmi budete mať… Ak pochopíte, čo je vaším poslaním a dokážete si zachovať potrebnú rovnováhu.

Späť na zoznam článkov
Copyright 2014 - 2024 © Porta Libri